?

Så stresset for eksamen at jeg har vondt i magen, hva skal jeg gjøre?

Kvinne 21 . 27 November 2019
Spørsmål

Hei. Jeg føler nesten ikke jeg mestrer noen oppgaver på skolen og for hvert prosjekt vi har hatt har jeg hatt skikkelig vondt i magen. Nå er det eksamen og jeg greier ikke få hodet rundt hva konkret jeg skal gjøre og magen min er veldig ubehagelig og stresset og jeg har ikke så mye matlyst. Hva kan jeg gjøre med dette?? Utenom yoga og pusting?? Setter stor pris på svar.

Kvinne (21)
Sosionomen svarer
Hei

Eksamensperioden er en vanskelig tid, der struktur, mestring og selvivaretakelse bør stå sentralt.

Det å være student er krevende da du i stor grad må være din egen sjef. Det er ofte helt annerledes enn å gå på videregående. Det kan være overveldende mye pensum der du kan føle at du ikke kommer i mål som kan føre til dårlig samvittighet og energitap. For å hjelpe deg selv med dette, er det mange ting du kan gjøre. 

Oversikt er viktig gjennom et studieforløp. Vet du for eksempel hva som er forventet læringsutbytte i emneplanen i faget du jobber med? Dette er ofte beskrevet på skolens nettside eller tildelt deg i starten av semesteret. Her er et eksempel fra OsloMet på en emneplan. Kanskje du også har tilgang på tidligere års eksamensoppgaver? Dette kan for mange være svært nyttig. Har du oversikt over pensum og skaffet deg aktuelle bøker? Mange studenter tenker at de må kunne alt i pensum, men det å ha oversikt over temaene og hovedlinjene kan i mange tilfeller hjelpe deg langt på vei.

I eksamensperioden er det lett å tenke at du skal bruke hvert våkne øyeblikk på å lese. Det er selvsagt mye press på deg akkurat nå, men husk også å sette av tid til noe som gir deg energi. Vi vet at hjernen også trenger hvile og at kroppen trenger aktivitet for at vi skal lære best mulig. Kanskje det kunne vært nyttig å lage en ukeplan der du la inn tid til både lesing og hviletid. Sørg for regelmessige måltider, godt med søvn, fysisk aktivitet og kanskje sette av tid til gode venner. 

Det er vanskelig å uttale seg om stressfølelsen din basert på det du skriver. Om dette varer over tid og du ønsker noen å snakke med om hvordan du har det vil jeg anbefale deg å ta kontakt med en å snakke med i din samskipnad.  De fleste samskipnadene tilbyr også kurs i stress- og studiemestring og i eksamensangst. 

Kanskje dette også er ditt første møte med høyere utdanning? Husk å gi deg selv tid til å finne din stil, din måte å studere på!



Vennlig hilsen

Klinisk sosionom

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?